UNDRESENTRALEN Kjersti Sundland & Anne Bang-Steinsvik
HJEM > CONJOIN > SCOTOMATA> GLIPE > MONSTROUS LITTLE WOMEN > UTSTILLINGER/FORESTILLINGER > MUSIKKVIDEO > IOM UNDERSENTRALEN >

Scotomata

Scotomata er den tredje forestillingen Undersentralen produserer, og er et samarbeid med musiker og komponist Mari Kvien Brunvoll.

Ordet Scotomata har opprinnelse fra gresk og betyr mørke. Scotomata betegner også et område i øynenes synsfelt som har delvis, eller helt nedsatt syn. Vanligst brukte benevnelse for fenomenet er blindsone. Utgangspunktet for forestillingen er et lyd og videoopptak av en improvisert mini konsert Brunvoll fremførte ute i skogen en kald og våt vinterkveld i Bergen, vinteren 2012.
Brunvolls konsert aktiverte tre lyskastere i en stor blodbøk hvor lyskasterne er laget slik at de responderer på ulike frekvensområder i Brunvoll´s lydbilde. Opptakene ble filmet ved hjelp av tre små kameraer montert i treet. Det er opptakene fra denne kvelden som er utgangspunktet for forestillingen, hvor lyd og bildematerialet re-samples live og gir grunnlaget for nye lyd og video improvisasjoner.

Mari Kvien Brunvoll
ble uteksaminert fra Griegakademiet i Bergen i 2010. Hun har vært aktiv med sine solokonserter for vokal/elektronikk de siste seks årene, og har spilt konserter i store deler av Europa. I tillegg til soloprosjektet er hun aktiv i trioen Building Instrument med Øyvind Hegg-Lunde og Åsmund Weltzien, samt skranglepop-duoen Tim Tygg med Johanne B. Svendsen og hun samarbeider i duoformat med Stein Urheim. De ga ut platen "Stein & Mari´s Daydream Community" på Jazzland Recordings i 2011. Høsten 2012 kommer første soloplate. Kvien Brunvoll jobber også i tverrkunstneriske prosjekter som installasjons- og scenekunstprosjekter.

Scotomata er vist:
On The Edge Of Wrong, festival for utforskende musikk og kunst
20. september 2012, Kristiansand

1. – 7. april 2013, Rom 8, Bergen
"Temporal undercurrents-exploring cinesensory space"
Ulike romlige utforskninger av lyd og videomaterialet i Rom 8 sine
lokaler i løpet av uken, og bearbeiding av opptakene fra vinteren 2012
blir fremført live av Kjersti Sundland og Anne Bang-Steinsvik,
lørdag 6. april kl 19.00

28. – 29. november 2013, Sound of Mu, Oslo

Kommende visninger:




.


Scotomata, - eller blindsonen i Undersentralens forestilling, er en performativ og cinematisk utforsking av skogen, hvor kroppens tilstdedeværelse "lyssetter" skogen ved hjelp av en vokal og lydaktivisert lyssetting. Undersentralen ønsker i dette arbeidet å utforske videre ideer knyttet til begrepet "cinesensory experience", - hvordan det cinematiske rom kan være med å underbygge og gjennoppleve kroppens tilstedeværelse som en trigger til minner og opplevelse av tid og sted. Lyd og videoopptak i skogen blir utgangspunkt for "en skogsforestilling inne", hvor deler av lyd og videoopptak re-mixes live ved hjelp av Isadora, et lyd og video prossiseringsverktøy. Avvikling er programmert av Eirik Sælen Jørstad. Nye opptak i skogen planlegges når det er grønne blader på grenene, og hvor flere kamera og lydkilder lyser opp et større område i skogen. Forestillingen fremføres av Undersentralen sammen med gjest Mari Kvien Brunvoll.

         
Opptak på Unneland utenfor Bergen, februar 2012