En autorisert Lasso biografi

I min pure ungdom bedrev jeg visesang med egne låter og ”heavyrockbandet” EntenEller. Men da jeg tidlig i tjueårsalderen begynte å interessere meg for billedkunstutdanning, ble musikken sterkt nedprioritert og gitaren lagt på hylla.

Jeg hadde utstillingen ”Remington up to data” i Trondheim Kunstforening i 1988 og den handlet om å formidle livet i (det ville) vesten på 1880-tallet, samtidig som det på østkysten ble konstruert de første computere som kunne løse relativt kompliserte matematiske problemstillinger. Frederik Remington malerier/tegninger/skulpturer av livet i vesten er noe av det fineste av datidens nordamerikanske kunst, og min første store computerassisterte utstilling var basert på hans arbeider. Av en venn fikk jeg på åpningsdagen en diktsamlig med tittel ”Cowboy Poetry”. Etter hvert begynte jeg å lese litt i den og syntes diktene hadde en unik autentisitet og fonetisk briljans. De var gjennomgående veldig lange og handlet om lite; lite i den forstand at tilsynelatende ubetydelige hendelser kunne fylle en tekst lang som en novelle – en utfordring for hukommelsen. Dette er altså dikt skrevet av ordentlige cowboyer, tenkt formidlet til cowboyer – og ikke sangtekster som skulle appellere til et stort publikum.
Så en dag i første halvdel av 90-tallet falt gitaren ned fra hylla, og jeg begynte å synge disse tekstene til det jeg husket av mine gamle melodier fra tidlig 70-tall. De passet forbausende bra, syntes jeg. En del omarbeiding av tekster og melodier er blitt gjort, men det hevdes fortsatt at de har et sterkt preg av autentisitet.

Mitt første cowboyband ”Dr. Salasso & Kryptoantroposofene” hadde en diskutabel suksess i lillehammerområdet på 90-tallet. Men vi hadde en viss sjarm der vi fire voksne karer, av profesjon henholdsvis filosof, dikter/Shakespeeroversetter, ingeniør/doktor i medisinsk etikk og en skarve billedkunstner, entret scenen og nervøst, men derfor også ufrivillig intenst, fremførte smektende cowboysanger i patetisk western-wear-look. Vi holdt på noen år, men gav oss av unødvendige grunner før tusenårsskiftet. Vår beste konsert hadde vi forøvrig på åpningen av min utstilling ”Harry Safari” på Galleri F15 i 1997. Da var vi vel fornøyde.

I 2002 ble jeg invitert til å være med på det stedsspesifikke kunstprosjektet ”Flere steder for alltid” i Lillehammer. Der er westernbyen ”Tombstone City” (www.tombstone-city.com) hvor jeg hadde lyst til å gjøre mitt prosjekt – en musikkperformance. Kryptoantroposofene ville ikke spille mer, så jeg forhørte meg med noen musikervenner i Oslo og fikk kontakt med interesserte musikere. Petter Pogo, Justin Newall og jeg gjennomførte prosjektet med stor suksess etter fire ukers intens øving. Søssa Jørgensen og Siri Austeen (”Bucklebunnies”) ble med på deler av vår opptreden.

Siden da har Lasso (elastique), som vi så smukt heter, holdt på med stadig utvidet repertoar og besetning, og angivelig med bedre arrangementer og fremføringer. Det har blitt en del nyskrevne melodier, men tekstene er fortsatt ekte cowboy . . . og mange og lange nok til et par timers konsertering. I dag består Lasso (elastique) av fem faste bandmedlemmer og vi har noen ganger gjestemusikere med på lasset. Det har tilfeldigvis blitt slik at de fleste er bassister fra andre band som har lyst til å spille annet enn bass, og i Lasso kan de spille hva de vil. Det er elastisk. Vi kan opptre under falskt navn også (”Bang og gutta det lukter krutt’a” o.l.).

Lasso (elastique) består pr. i dag av:
Lars Paalgard; sang, gitar. (+ billedkunstner)
Ex. Dr.Salasso & Kryptoantroposofene
Justin Newall; gitar, sang, mandolin.
Dr. Fong, SS Bondevik, Palace of Pleasure
Petter Pogo; gitar, melodicon, sang, percussion.
Valentourettes, Senjahopen, St Thomas. Ex. Jokke & Valentinerne/Tourettes, m.m.m.
Anne Bang-Steinsvik; bass, sang. (+ billedkunstner)
Dacianos, Origami Arktika. Ex. Burnt Sienna, Crawdaddy Simone.
Bjarne Larsen; percussion, sang, gitar, balalaika, trekkspill.
Masselys, Salvatore, International&coffee, Origami Arktika, m.m

Kjell-Olav Jørgensen; trommer, percussion.
Masselys, Salvatore, Origami Arktika
Anne Gunn Fossland; sang
Odd Johansen; munnspill, sang.
Oddpop, Girl From Saskatoon
Ketil Kielland Lund; trekkspill, trompet, horn

Lars Paalgard, Oslo, 28.02.2005 - (oppdatert)19.03.2012

 
       
 

Tribe of Okies:
Siri Austeen
Lars Beckstrøm
Gisle Harr
Ellen Paalgard
Anne-Britt Rage
Are Linnerud

Gentle soothing zephyrs:
Kjersti Sundland
Eirik Gjørstad
Søssa Jørgensen
Ragnhild
Barry Kavanagh
Tord (Baby Bang)
Ketil Hansen
Joakim Paalgard Munden
Rune Flaten A53
Kari Gautneb
Ole Henrik Moe
Dag Stiberg
Aslak Paalgard (post mortem)

Dolly Halvparten:
Vilde Von Krogh

Redneck Rabbi:
Geoff Berner

Drunk Indian Squaw:
Børre Larsen